Lokale customer journey met internationaal bereik

Eurosonic Noorderslag en See Tickets zijn in oktober een langdurige samenwerking met elkaar aangegaan. De komende vier jaar verzorgt See Tickets de ticketing voor het showcasefestival en biedt daarnaast nog zoveel meer. Hoe het brand partnership er precies uitziet, vertellen See Tickets’ Rey Caacbay en ESNS-directeur Dago Houben.


Volgens Houben is Eurosonic Noorderslag altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de service van het Europese showcasefestival naar een ho- ger niveau te tillen. “Als platform evenement proberen we altijd de nieuwste ontwikkelingen te volgen en in de praktijk te laten zien aan onze achterban. We bieden dus niet alleen nieuwe artiesten een podium, maar lichten ook ontwikkelingen uit op het gebied van ticketing, cashless payments, productie, duurzaamheid en bijvoorbeeld ook de verkoop van merchandise. Tot nu toe moesten onze bezoekers voor ieder van de producten die men aan wilde schaffen naar een ander platform toe. Al snel is de wens ontstaan om al die aspecten binnen één platform sa- men te brengen. En wij zijn van mening dat we de bezoeker van ESNS met het platform van See Tickets die ultieme customer journey kunnen bieden.”

Lokaal innoveren

Het brand partnership van See Tickets en ESNS werd in oktober aangekondigd en de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de nieuwe e-commerce omgeving. In die shop kunnen bezoekers tijdens ESNS niet

alleen hun festival- en conferentietickets terugvinden, maar ook hun hotelreservering en daarnaast top-ups doen voor cashless betalingen. “En vergeet de aankoop van merchandise niet”, wordt toegevoegd door Rey Caacbay, Director Business Development bij See Tickets Benelux. “In deze ontwikkelingen heeft ons team in Groningen, waar wij ook een kantoor heb- ben, een sleutelrol gespeeld. Bij veel van onze klanten komt minstens 40% van de verkoop uit additionele producten. En ook ESNS heeft veel meer te bieden naast een ticket. Samen met Eurosonic Noorderslag

heeft ons team een e-commerce omgeving ontworpen waarin al deze elementen samenkomen.” Bovendien benadrukt deze samenwerking volgens Caacbay het belang dat See Tickets hecht aan internationale ambities gecombineerd met lokale innovatie en service. “Als internationaal bedrijf zijn we continue de customer journey voor onze klanten wereldwijd aan het optimaliseren. Maar dat sluit niet uit dat we ook lokaal innoveren om tegemoet te komen aan de specifieke wensen van onze klanten. Daar komt bij, dat al onze serviceteams lokaal gevestigd zijn.”

Data

In deze tijd staat een slimme interpretatie van data en persoonlijke communicatie met de bezoeker centraal. In het partnership van Eurosonic Noorderslag en See Tickets nemen deze twee pijlers dan ook een belangrijke positie in. Dat begint volgens Houben al bij de ticketverkoop. “Vaak zie je, ook in het geval van Eurosonic Noorderslag, dat één persoon tickets koopt voor een grotere groep. In dat geval heb je als organisator de informatie van de koper in handen, maar niet van de personen die hij of zij meeneemt. En juist in die groep bezoekers willen we meer inzicht krijgen, zodat we hen uiteindelijk beter kunnen bedienen.” Om daaraan tegemoet te komen heeft See Tickets een ‘Send to Friend’- functionaliteit ontwikkeld, waarmee de koper tickets via het platform rechtstreeks kan versturen naar groepsgenoten. “Zij kunnen er vervolgens voor kiezen om hun ticket te koppelen aan hun naam en e- mailadres, of een account. Ook is het mo-

gelijk hiermee de opt-ins van alle bezoekers te verzamelen. Daardoor kunnen we met ESNS veel gerichter gaan marketen op, en communiceren mét onze bezoeker. Al onze bezoekers dus”, zegt Houben.

See Tickets zegt op dit moment een database te hebben opgebouwd met data van meer dan 11 miljoen relevante klanten wereldwijd. Volgens Caacbay brengt die database aanvullende mogelijkheden om Eurosonic Noorderslag ook op andere momenten in het jaar onder de aandacht te brengen. “Denk aan het promoten van het evenement zelf. Maar er kan ook voor worden gekozen om bepaalde arties- ten of specifieke markten in de spotlight te zetten. Op die manier kan ESNS zich nog duidelijker profileren als dé Europese springplank voor muzikaal talent.” Hoe die database precies ten gunste van ESNS gaat worden ingezet, wordt op dit moment verder onderzocht, zegt Houben: “We staan nog aan het begin van dit proces, maar dat See Tickets deze mogelijkheid heeft, geeft ons Internationaal nieuwe perspectieven; zowel in het potentieel als in de spreiding en het bereik. ”

Continue innovatie

Op dit moment ligt er een uitgebreide road- map klaar voor het platform dat Eurosonic Noorderslag moet helpen naar een ultieme customer journey. Een belangrijke spil daarin is de nieuwe door See Tickets ontwikkelde CRM-tool ‘Identity’. ESNS is een van de eerste partners die hiervan gebruik gaat maken. Bovendien worden ook andere oplossingen uitgerold tijdens ESNS, zoals het eerdergenoemde ‘Send to Friend’ en Duurzaamheid.

Binnen het ticketingplatform van ESNS is dit jaar voor het eerst de Solidarity Eco Tax opgenomen. Hiermee wil ESNS de CO2-uitstoot van de alle reisbewegingen naar het evenement reduceren. Houben: “We hebben alle reisbewegingen van artiesten en delegates geanalyseerd en hebben berekend dat we met een bedrag van 12,50 euro per bezoeker door middel van fuel replacement (het vervangen van reguliere kerosine voor een duurzame brandstof (SAF) de CO2-uitstoot met 25% kunnen terugbrengen. Inclusiviteit, omdat we als community op ESNS willen samenkomen, en iedere aanwezigheid voor het welslagen van het evenement essentieel is, hebben we gekozen voor een gemiddeld tarief dat voor dus iedereen gelijk is. Zo dragen we met z’n allen de gevolgen en houden we CO2-reductie tegelijkertijd betaalbaar voor mensen die van verder moeten komen. De rest van de uitstoot wordt gecompenseerd door bij te dragen aan bijvoorbeeld herbebossingsprojecten. Het project is zeer goed ontvangen. Nagenoeg iedereen doet mee terwijl het uiteindelijk vrijwillig is. Het See Tickets-platform biedt ook hier de perfecte oplossing voor: ”een wachtlijst verkoopfunctie. “Hiermee kunnen festivalbezoekers eventueel hun tickets doorverkopen via het eigen platform van ESNS, waarmee de controle over wederverkoop volledig bij de organisatie ligt”, legt Caacbay uit. Houben: “Met deze ontwikkelingen staat er een goede basis om de komende jaren verder te bouwen.”

Praktijkervaring

In Groningen zijn vanzelfsprekend ook an- dere klanten van See Tickets aanwezig. Zij zullen het gebruiksgemak van het platform van Eurosonic Noorderslag zelf gaan ervaren. “Onze klanten gebruiken natuurlijk al ons ticketingsysteem, maar ervaren straks als bezoeker ook de nieuwste ontwikkelingen in de praktijk. Voor ons de beste manier om te laten zien wat er allemaal mogelijk is!” Wat de markt volgens Caacbay op ESNS gaan zien is een schaalbare e-commerce oplossing die bijdraagt aan de data-ambi- ties van evenementenorganisatoren. “We zien dat niet alleen ESNS, maar ook andere organisatoren meer controle willen over de stappen rondom de customer journey. Ze willen hun eigen community en data- base verder opbouwen. Daarnaast past de samenwerking met Eurosonic Noorderslag ontzettend goed bij de ambities die wij heb- ben in de wereld van de livemuziek. We zien namelijk veel potentie in deze markt.”

See tickets unis par le sport