Paradiso en See Tickets: sparringpartners in innovatie

Sinds de oprichting in 1968 is Paradiso uitgegroeid tot een van de bekendste muzieklocaties ter wereld. Vanaf 2019 werken Paradiso en See Tickets samen aan het verbeteren van de aankoopervaring voor de bezoekers en de best mogelijke fan experience in het algemeen. Erik Luyten (Head of Ticketing, ICT & Data bij Paradiso), Geert van Itallie (Managing Director Paradiso) en Marijke van den Bosch (CEO See Tickets Benelux & Duitsland) leggen uit wat deze samenwerking zo succesvol en bijzonder maakt.

Om het plezier van de bezoekers te vergroten en terugkerend bezoek te stimuleren, besloot Paradiso in 2019 een grote stap vooruit te zetten op het gebied van digitalisering. Dankzij de samenwerking met See Tickets en hun white label verkoopplatform werd het mogelijk om het Paradiso-account in het leven te roepen. Dit account is exclusief gericht op programma’s die georganiseerd worden door Paradiso en biedt het podium de kans om bezoekers individueel te informeren over nieuwe evenementen die aansluiten bij de interesses.

Erik Luyten: “Wij kiezen ook de komende jaren voor een samenwerking met See Tickets, omdat zij dezelfde innovatieve ­digitale visie hebben als wij en dit ook doorvertalen naar de operatie. Zij zijn sinds de start van onze samenwerking een stabiele, betrouwbare partner gebleken, ook ten tijde van COVID-19. De verschillende technische mogelijkheden en features ondersteunen ons bij het uitvoeren van onze strategie. Het account, gebaseerd op de techniek van Amazon Cognito, is een ­efficiënte basis voor onze Paradiso-accounts waarop we samen met onze developer Bravoure verder kunnen bouwen.”

Efficiëntieslag

Ook fans van Paradiso profiteren van de ­samenwerking, aldus Luyten: “Het Paradiso-account maak je eenmalig aan, vervolgens heb je als bezoeker alle bestellingen op één plek. Je kunt dus bijvoorbeeld zien hoe lang je lidmaatschap nog geldig is. Ook zijn er vanuit het account verschillende acties te doen, zoals personaliseren of omboeken van tickets en kan de fan zich voor uitverkochte events op de wachtlijst plaatsen. Dit heeft in onze operatie voor een grote efficiëntieslag gezorgd, omdat deze bezoekers nu zelfredzaam zijn en ons niet nodig hebben bij al deze verzoeken.”

Beide partijen onderzoeken continu waar data de samenwerking kan verbeteren, waarbij processen en functionaliteiten op basis van resultaat worden doorgemeten. Zo werd Paradiso kort na de start van de samenwerking al verrast door het resultaat van de geïmplementeerde scanoplossing. Luyten: ”Het scannen werd tot wel 35% versneld, waardoor bezoekers sneller, tevreden aan de bar staan, wat de uiteindelijke beleving van de bezoeker ,maar ook de omzet van Paradiso ten goede komt. Ook uit de analyse van de recent geïntroduceerde wachtlijst, zien we positieve resultaten.”

Zwarthandel en doorverkoop

Het is algemeen bekend dat het doorverkopen van tickets via secundaire platformen en met name zwarthandelaren een grote uitdaging vormt voor organisatoren en de fan-ervaring kan schaden. Paradiso wil graag de regie houden over de data van bezoekers voor hun evenementen. De noodzaak om dit probleem aan te pakken wordt steeds groter, nu hebben zij de tools om secundaire ­tickets via de eigen kanalen te faciliteren.“We zetten sinds een jaar de secondary oplossingen van See Tickets in bij onze uitverkochte evenementen, vertelt Erik Luyten. “We zijn positief verrast door de resultaten, die veel verder gaan dan het enkel bemoeilijken van zwarthandel. Wij vinden het belangrijk dat de bezoeker ook bij secundaire verkoop een eerlijke prijs betaalt. Zo blijven concertbezoeken laagdrempelig, ook bij populaire artiesten waarvoor via andere doorverkoopkanalen de prijzen een paar keer over de kop gaan. Wat ons betreft is deze oplossing win-win: opkopers blijven weg en de echte fans zijn gegarandeerd van toegang omdat ze via de primaire of secundaire weg een ticket ­hebben gekocht via onze platforms.

”Wij vinden het belangrijk dat de bezoeker ook bij secundaire verkoop een eerlijke prijs betaalt”

Meer inkomsten

Paradiso zag bij het gebruik van de wachtlijst de no-show voor deze programma’s met gemiddeld 5 procentpunt afnemen. Dit betekent voor Paradiso dat er bij deze evenementen 75 bezoekers wél, in plaats van niet komen. Die bezoekers drinken, ­huren een kluisje, kopen een lidmaatschap. Inkomsten die je niet hebt bij een ongebruikt ticket.

Meer data

Als een concert uitverkocht is, stopt daarmee meestal ook het ophalen van data, aangezien dit via de meeste ticketpartijen direct gekoppeld is aan de kaartverkoop. Met de wachtlijst kan Paradiso wel gegevens blijven verzamelen. Voor de fans is het  pretiig om op de wachtlijst te komen voor het betreffende concert, want Paradiso weet hierdoor dat die geïnteresseerd is in de artiest, en het podium kan de fan een leuk aanbod doen als er een extra of nieuwe show komt. Voor het podium wordt het zo  zelfs mogelijk om op basis van deze data te bepalen of een extra show interessant zou kunnen zijn. En de data kan ook weer gebruikt worden om via het Paradiso-account beter gerelateerde programma’s aan de bezoeker aan te raden.

Luyten: “Bij de programma’s met wachtlijst die hebben plaatsgevonden, hebben we gemiddeld 130% extra klantgegevens verzameld. Dit varieert van tientallen mensen op de wachtlijst, tot zelfs duizenden mensen  bij onze populairste shows. Ook operationeel is de wachtlijst een succes. Normaal gesproken staat de telefoon bij de receptie roodgloeiend wanneer er een uitverkochte show in aantocht is. Nu bezoekers zichzelf registreren op de wachtlijst, gebeurt dit nauwelijks nog. Daarnaast minimaliseert de wachtlijst zwarthandel omdat de bezoeker in hun zoektocht naar tickets niet per ongeluk op niet-Paradiso kanalen terechtkomt. Er is nu één duidelijke plek voor de bezoeker waar mogelijk nog tickets beschikbaar komen.”

“De innovaties die wij in de afgelopen jaren samen hebben kunnen doen, zijn het resultaat van een prettige en nauwe samenwerking met het team van Paradiso”

Samenwerking verlengd

Door de plezierige samenwerking en de bewezen resultaten heeft Paradiso besloten de lopende samenwerking met See Tickets te verlengen en de ingeslagen weg te vervolgen.

Marijke van den Bosch: “De innovaties die wij in de afgelopen jaren samen hebben kunnen doen, zijn het resultaat van een prettige en nauwe samenwerking met het team van Paradiso. Doordat we regelmatig in contact zijn over uitdagingen en kansen, ontstaan er ideeën voor nieuwe oplossingen. Het zijn veelal ontwikkelingen die we ook bij klanten in andere segmenten kunnen implementeren, zo zijn onze mobiele stats en gastenlijstoplossingen ook relevant voor clubs en musea. Dat we dit soort onderwerpen ook komende jaren verder uit kunnen bouwen met een partner als Paradiso, is natuurlijk super! Paradiso is een innovatieve, digitale muziekorganisatie, in staat om hun bezoekers meerwaarde te bieden vanuit hun sterke relatie met de fan en voor ons dus een ideale partner.”

Geert van Itallie: “Met de in 2019 gestarte samenwerking met See Tickets hebben we de aankoopervaring van bezoekers al flink kunnen verbeteren, onder meer met de introductie van een eigen Paradiso account-omgeving en de oplossingen van See Tickets om secundaire handel tegen te gaan. De verlengde samenwerking geeft ons de mogelijkheid om de ingeslagen weg voort te zetten en nog meer toegevoegde waarde te leveren aan de bezoeker van onze website en programma’s op het ­gebied van informatievoorziening over onze programmering, en ticketverkoop in het algemeen.”

Als een van de grootste ticketing bedrijven ter wereld bedient See Tickets in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika meer dan 10.000 promotors, festivals, podia, sportevenementen, attracties en musea.

See Tickets International

Kies jouw land: 

Frankrijk

Verenigd Koninkrijk

Verenigde Staten

Benelux

Spanje

Portugal

Zwitserland

Duitsland

Canada