‘Secondary ticketing hoeft geen hoofdpijndossier te zijn’

Een perfecte ervaring voor de bezoeker – van line-up aankondiging tot de weg naar huis – dat is waar organisatoren naar streven. De aankoop van tickets is hier een essentieel onderdeel van. Met de opkomst van “secondary ticketing’ en de ontevreden bezoekers die dit met zich meebrengt, vormt dit onderwerp anno nu een grote uitdaging. Met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van ticketing denkt See Tickets samen met klanten na over oplossingen die zorgen voor de allerbeste fan-ervaring. Dit is hun entertainment visie.

Afgelopen jaren is het doorverkopen van tickets via zwarthandelaren en secundaire platformen veelvuldig in het nieuws gekomen. Dit gebeurde vaak negatief. Jasper Butter, director of Client Success bij See Tickets Benelux: “We zien in de laatste jaren dat secondary ticketing een steeds grotere uitdaging is voor veel van onze klanten. Tickets die aan de deur niet geldig blijken te zijn of tickets die voor woekerprijzen worden verkocht via derde platformen, blijken steeds grotere hoofdbrekers. Wij vinden dat de organisator degene is die zou moeten bepalen wat er met zijn tickets gebeurt aangezien de aankoop van een ticket een essentieel onderdeel is van de fan ervaring. Daarom bieden we verschillende oplossingen die ervoor zorgen dat het doorverkopen van concertkaartjes in 2023 geen hoofdpijndossier hoeft te zijn.”

Transparant en veilig
Om fraude bij de verkoop van tweedehands tickets terug te dringen startte See Tickets Benelux in 2016 al een partnership met Ticketswap. Tegenwoordig biedt See Tickets ook binnen hun eigen platform een aantal innovatieve tools aan, zoals een white label resale platform (consumer to consumer) en een waiting list-tool, waarbij de organisator op basis van vraag en aanbod aangeboden tickets terugneemt en zo weer te koop aan kan bieden aan direct geïnteresseerden. Dit alles via de eigen kanalen van de organisator. Door het implementeren van deze tools heeft de organisator weer de controle over zowel primaire- als secundaire tickets. Daarnaast kunnen beide oplossingen volledig in de eigen huisstijl worden ingericht. Wij vroegen drie klanten van See Tickets om dieper in te gaan op hoe het bedrijf hen helpt met secondary ticketing. Het eindresultaat is transparante, veilige en eerlijke doorverkoop die voor zowel de ticketverkoper, de organisator en natuurlijk ook de fan een interessante propositie biedt.

Minimale zwarthandel
Kultlab is de organisator achter onder andere Wildeburg, Into the Woods, foodfestival Lepeltje Lepeltje en ADE Hangover. Evenementen die vaak direct uitverkopen. Marketing & ticketingmanager Maurice van Berkt, zag dat hierdoor tickets interessant werden voor zwarthandelaren. “Het was heel gebruikelijk dat op internet deze kaartjes voor exorbitant hoge prijzen verkocht werden. Met de SecureSwap integratie van See Tickets en Ticketswap kan dat niet meer.” Dit is een tool waarmee Ticketswap het origineel van een verkocht ticket ongeldig maakt via een koppeling met See Tickets. Waarna de koper een nieuwe toegangskaart ontvangt. “Sinds we hiermee werken zien we minimale illegale zwarthandel. Het schakelt de grote spelers die met doorverkoop alleen maar snel geld willen verdienen uit. De samenwerking tussen de partijen blijft zich ontwikkelen. Zo staan er voor de nabije toekomst een aantal nieuwe toepassingen op de agenda. “Een volgende stap is dat we het mogelijk gaan maken om kaartjes te verhandelen via een zogeheten sealed tickets oplossing. In 2023 gaan we geen tickets meer uitsturen tot een week voor het event. Er is dus niets meer te verhandelen op zwarte doorverkoop platformen. Door de integratie van See Tickets en Ticketswap, is het wel mogelijk het kaartje over te dragen, zonder dat de consument het ticket al heeft. De nieuwe koper krijgt dan enkele dagen voor het event de daadwerkelijke ticket via de mail toegestuurd.”

Veilige manier
De Kompass Klub is de bekendste techno club in België en organiseert het grootste Belgische indoor festival Rave Rebels. Eigenaar Jens Grieten werkt al jaren met See Tickets voor kaarten en voor onder andere de Waiting List. “De vraag naar onze tickets is vaak groter dan het aantal dat voorhanden is. Met de Waiting List kunnen kaartkopers op een officiële manier hun ticket weer doorverkopen aan geïnteresseerden. De reacties sinds de introductie hiervan was unaniem positief. Het schakelt secundaire ticketing vanuit het illegale milieu uit. Daarnaast is het de meest veilige manier. Voorheen zagen we dat bezoekers online vaak valse toegangskaarten kochten. Dat kan met Waiting List niet meer. Koop je daar dan is het zeker dat de bezoekers een officieel ticket krijgen en kunnen ze ook daadwerkelijk naar binnen.
 

Eigen doorverkoopkanaal
Organisator UDC werkt met See Tickets samen voor onder andere de evenementen Dance Valley, Dutch Valley en Ground Zero. Zij zien met name voor de bezoeker een enorm voordeel. “Dit jaar hebben we voor alle drie de events ons eigen doorverkoopplatform gelanceerd. Volledig in look en feel van onze festivals. Voor onze bezoekers dus herkenbaar en vertrouwd. Op deze manier kunnen we garanderen dat iedereen die een ticket koopt voor onze evenementen, een eerlijke prijs betaald en voorkomen we gedoe aan de deur. Dit levert een enorme verbetering op in de bezoekervaring. Om al onze bezoekers die optimale ervaring te bieden, zetten we in op meer zichtbaarheid van die eigen doorverkoopkanalen middels social media en andere contactmomenten. Ook is de informatie die we nu over ál onze bezoekers kunnen verzamelen van onschatbare waarde. Wij vinden het belangrijk inzicht te hebben in wie er naar ons evenement komt én wie er mogelijk interesse heeft. Door bezoekers de mogelijkheid te bieden om kaarten te kopen op onze eigen kanalen en ze niet door te sturen naar illegale secundaire sites, die groeien middels het vergaren van die data van onze bezoekers, weten wij nu ook wie er last minute nog op zoek gaat naar een kaartje. De eerste reacties van onze bezoekers zijn goed en de inzichten die we hiermee krijgen veelbelovend.”

Een nog betere fan-ervaring
Andere organisaties die gebruik maken van al deze nieuwe mogelijkheden omtrent het white label Resale platform en de Waiting List van See Tickets, zijn onder andere de Vrienden van Amstel LIVE, Freshtival, Amsterdam Music Festival, De Streamers, Liquicity, Dutch Comic Con, Dour Festival, Toffler Festival, Best Kept Secret, Crammerock, Francofolies, Kompass Klub, Intents Festival en Into the Great Wide Open. Butter: “Ook zien we internationaal veel gebruik van onze secundairy oplossingen. In 2023 zullen we een aantal relevante features opleveren die bijdragen aan een nog betere fan ervaring en tegelijkertijd de mogelijkheden voor de organisatie vergroten op gebied van additionele revenue, bijvoorbeeld middels onze ‘smart shopping’ tools.”

 

* Tekst geschreven door Jeroen van Trierum voor EB LIve december 2022

Als een van de grootste ticketing bedrijven ter wereld bedient See Tickets in Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika meer dan 10.000 promotors, festivals, podia, sportevenementen, attracties en musea.

See Tickets International

Kies jouw land: 

Frankrijk

Verenigd Koninkrijk

Verenigde Staten

Benelux

Spanje

Portugal

Zwitserland

Duitsland

Canada